E V E L I N E V I S S E R – N E W

HEL EN HEMEL 

Permanente tentoonstelling vanaf zomer 2022 in Oorlogsmuseum Overloon

In samenwerking met Oorlogsmuseum Overloon creëerde Eveline Visser een monumentaal en omvangrijk drie-dimensionaal kunstwerk. Met dit kunstwerk levert het museum een bijzondere bijdrage aan Kapellenbaan. 

Net buiten het museum, onder een zandduin, ligt een grote expositieruimte verborgen. Boven de ingang tref je een citaat uit Dante’s ‘Inferno’, het eerste deel van zijn ‘Goddelijke Komedie’, aan. Achter de zware deur ontwierp de kunstenaar een eigenzinnige wereld.

De bezoeker buigt bij binnenkomst noodgedwongen het hoofd en wordt ondergedompeld in een letterlijk en figuurlijk donkere omgeving. Deze dreigende context geeft het gevoel van een hel. Verderop leidt de kunstenaar de bezoeker langs zeven diorama’s. Met landschappen vol wolkenluchten, zonsondergangen, armoede, pijn, ellende. Commentaren op onze samenleving; stinkend geld, massaconsumptie, verkrachting en (oorlogs)misdaad. Eveline Visser speelt tevens een spel met dilemma’s. Zeven stuks, het heilige getal. En zet de beschouwer op die manier aan het denken over goed en kwaad, deugden en zondes. De gehele ruimte is beschilderd; vloeren, muren en plafond. Los in de ruimte staan objecten. Deze vervloeien met de daarachter liggende schilderingen. 

Maar in de verte nadert een helblauwe wereld. De hoop gloort. De bezoeker kan zich na de hel baden in de prettige sfeer van de hemel of het paradijs. Om vervolgens gelouterd en opgelucht het pand te verlaten. 

In het verlengde van haar project in Overloon zal Eveline Visser in de zomer van 2022 een presentatie maken bij Studio De Kemp